فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1399)

نشریه نهال و بذر
سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله سوقی*، منوچهر خدارحمی، سعید باقری کیا، مهدی نظری صفحات 1-31

    با هدف واکاوی عملکرد دانه ارقام تجاری جدید گندم نان در تاریخ کاشت های مختلف بر اساس شاخص های زراعی- اقلیمی در شرایط محیطی گرگان، آزمایشی در دو سال زراعی (1398-1396) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان به اجرا در آمد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. پنج تاریخ کاشت 10آبان ، 25 آبان، 10 آذر، 25 آذر و 10 دی در کرت های اصلی و چهار رقم گندم نان بهاره شامل: احسان، تیرگان، معراج و کلاته در کرت های فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه و تعداد سنبله در متر مربع در دو سال آزمایش تفاوت معنی داری نداشتند. در تاریخ کاشت سوم (10 آذر) بیشترین عملکرد دانه 6157/9 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. طول دوره پر شدن دانه در تاریخ کاشت سوم با وجود اختلاف یک ماهه با تاریخ کاشت اول (به ترتیب 42/37 و 42/21 روز) تفاوت معنی دار نداشت. شرایط مطلوبی از نظر ارتفاع گیاه و عدم خوابیدگی برای ارقام مختلف فراهم بود. در تاریخ کاشت سوم شرایطی بهینه، از نظر دما، طول روز، رطوبت نسبی وکارایی مصرف انرژی در طول دوره پر شدن دانه برای ارقام مختلف گندم ایجاد کرد و در این تاریخ کاشت بیشترین مقادیر از نظر شاخص های زراعی- اقلیمی شامل درجه - روز رشد (GDD)، طول روز (DL)، واحدهای دمایی-نوری (PTU)، واحدهای دمایی-رطوبتی (HYTU) و کارایی مصرف انرژی فراهم شد. ارقام کلاته و تیرگان به ترتیب بیشترین عملکرد دانه را داشتند و عملکرد آن ها بطور معنی داری بیشتر از ارقام احسان و معراج بود. تعداد سنبله در متر مربع در ارقام مذکور نیز بطور معنی داری بیشتر از سایر ارقام بود. طول دوره رشد رقم کلاته کوتاهتر از سایر ارقام بود (بدون تفاوت در طول دوره پر شدن دانه) که باعث فرار گیاه از تنش های گرما و خشکی انتهایی، افزایش کارایی مصرف انرژی و در نتیجه افزایش عملکرد دانه شد. براساس نتایج این آزمایش تاریخ کاشت و رقم مناسب و سازگار نقش کلیدی در مدیریت دوره پر شدن دانه و افزایش عملکرد دانه داشتند.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کارایی مصرف انرژی، دوره پر شدن دانه، گلدهی، اقلیم گرم و مرطوب شمال
  • رعنا دستجردی*، سولماز نادی، سیما دامیار صفحات 33-50
    در این مطالعه 18 ژنوتیپ امیدبخش سیب بومی ایران به همراه ارقام تجاری گالا، فوجی، رد دلیشز و گلدن دلیشز در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر کرج از نظر آلودگی به شانکر قارچی برای دو سال باغی (95-1394) مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطالعات اولیه در شرایط باغ، حضور جنس های Cytospora و Neofusicoccum را بر روی درختان آلوده به اثبات رساند. نتایج نشان داد میزان حساسیت ژنوتیپ های امیدبخش سیب در برابر شانکر سیتوسپورایی متفاوت بود. بر این اساس ژنوتیپ های H1-SH و T51 با میانگین شاخص آلودگی سه در گروه حساس، ژنوتیپB-K-KH به همراه رقم تجاری فوجی در گروه نیمه حساس، رقم گلدن دلیشز و ژنوتیپ SBA به ترتیب با میانگین شاخص آلودگی 1/7 و یک در گروه حساسیت کم، جای گرفتند. مایه کوبی جدایه قارچ Neofusicoccum بر روی شاخه های بریده ی غیرفعال از ارقام امیدبخش سیب ضمن اثبات بیماری زایی قارچ، واکنش متفاوت آنها را در برابر بیمارگر به نشان داد. در شرایط آلودگی طبیعی، شاخص آلودگی به شانکر دوده ای در دامنه ای از صفر تا سه (در ژنوتیپ MD-N2) متغیر بود. ژنوتیپ های SBA, B-K-KH, ME6, GO-N3 به همراه ارقام تجاری گلدن دلیشز، رد دلیشز و فوجی در گروه نیمه حساس قرار گرفتند. آلودگی همزمان به دو بیمارگر مولد شانکر در پنج ژنوتیپB-K-KH, H1-SH, S-O-G, SBA, T51 و دو رقم تجاری گلدن دلیشز و فوجی مشاهده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط آلودگی طبیعی، می توان منابع مطلوبی از مقاومت به بیماری ها را در جمعیت های بومی سیب ردیابی و از آنها در برنامه های به نژادی سیب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سیب، ژرم پلاسم، شانکر سیتوسپورا، شانکر دوده ای، نیمه حساس
  • عظیم خزائی*، محمدرضا شیری، مسعود ترابی، احمد قاسمی، سید علیرضا بهشتی، علی آذری نصرآباد صفحات 51-70

    برای ارزیابی الگوی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بر عملکرد دانه و علوفه، 10 لاین امیدبخش سورگوم دو منظوره در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار در شش ایستگاه تحقیقات کشاورزی کرج، مشهد، بیرجند ،زابل، مغان و اصفهان به مدت دو فصل زراعی (1393و1394) کشت شدند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد اثر سال، مکان، ژنوتیپ واثر متقابل آنها بر عملکرد دانه، عملکرد علوفه و عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال یک درصد معنی‏دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد لاین شماره 3 (KDFGS9) با عملکرد دانه 8/7 تن در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه بود. لاین های شماره 1 (KDFGS4) و 9 ((KDFGS26  با عملکرد علوفه خشک 26/2 و 26/1 تن در هکتاربه ترتیب  دارای  بیشترین عملکرد علوفه خشک بودند. لاین‏های شماره 1 (KDFGS4) ،2 (KDFGS6) و 9 ((KDFGS26 به ترتیب با 34/3، 33 و 32/5 تن در هکتار عملکرد بیولوژیک نسبت به دیگر لاین‏های مورد بررسی در این آزمایش برتر بودند. تجزیه پایداری با استفاده از روش AMMI و برازش مولفه‏های اصلی به اثر متقابل ژنوتیپ × محیط نشان داد دو مولفه اصلی برای عملکرد دانه، عملکرد علوفه خشک و عملکرد بیولوژیک معنی‏دار بود. برای عملکرد دانه دو مولفه اول 67/8 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را توضیح دادند. با توجه به مدل AMMI و پارامتر ارزش پایداری امی(ASV)، لاین‏های شماره‏2 (KDFGS6) و 3 (KDFGS9) با پایداری عملکرد دانه بالا، لاین‏های مناسب دو منظوره با اولویت تولید دانه و لاین‏های شماره 9 ((KDFGS26 و 1 (KDFGS4) به‏عنوان لاین های مناسب دو منظوره با اولویت تولید علوفه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: سورگوم، عملکرد علوفه خشک، عملکرد بیولوژیک، مدل امی، ارزش پایداری امی
  • محمدتقی فیض بخش*، حسن مختارپور، عبدالامیر راهنما، امیررضا صفایی صفحات 71-85

    افزایش عملکرد در گیاهان زراعی مستلزم شناخت روش های مدیریتی مناسب و از جمله تعیین آرایش کاشت مناسب می باشد. به منظور بررسی اثر آرایش کاشت بر عملکرد کمی و کیفیت علوفه و برخی صفات مورفولوژیک تاج خروس علوفه ای آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سال های 1396 و 1397 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اول فاصله بین ردیف های کاشت (30، 45 و 60 سانتیمتر) و عامل دوم فاصله بوته ها روی ردیف (5، 10، 15، 20، 25 و 30 سانتیمتر) بود. نتایج نشان داد که اثر فاصله بوته ها روی ردیف و اثر متقابل فاصله بین ردیف ها × فاصله بین بوته ها بر روی کلیه صفات مورد بررسی (ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، عملکرد علوفه تر، عملکرد علوفه خشک، نسبت برگ به ساقه و عملکرد پروتئین) معنی دار بود. فاصله بین ردیف ها بر کلیه صفات بجز نسبت برگ به ساقه معنی دار بود. با توجه به معنی دار شدن برهمکنش ها، برش دهی اثر متقابل صورت گرفت تا در هر فاصله بین ردیف، فاصله بین بوته ها روی ردیف مناسب مشخص شود. در تیمارهای برتر (آرایش کاشت های 30 × 30 ، 5 × 10، 45 × 5 و60 ×5 سانتیمتر) بیشینه عملکرد پروتئین و علوفه خشک به ترتیب در دامنه 896 تا 956 کیلوگرم در هکتار و 05/8 تا 7/7 تن در هکتار تغییرات نشان داد. بر این اساس به منظور حصول بیشینه عملکرد علوفه تر، علوفه خشک و پروتئین پیشنهاد می شود در صورتی که فاصله بین ردیف ها 30 سانتیمتر باشد، فاصله بوته ها روی ردیف 10-5 سانتیمتر (معادل تراکم بوته به ترتیب 66/6 و 33/3 بوته در مترمربع) در نظر گرفته شود. در صورتی که فاصله بین ردیف-ها 45 و 60 سانتیمتر باشد فاصله بوته ها روی ردیف بایستی پنج سانتیمتر (تراکم بوته به ترتیب 44/4 و 33/3 بوته در مترمربع) باشد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که آرایش کاشت های مناسب تاج خروس علوفه ای در شرایط آب و هوایی گرگان30 × 30، 5 × 10، 45 × 5 و60 × 5 سانتیمتر است.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، تراکم بوته، علوفه تر، قطر ساقه، نسبت برگ به ساقه
  • مجید حسین زاده فضل، داریوش فتح الله طالقانی*، داود حبیبی، سعید صادق زاده حمایتی، محمدرضا اردکانی صفحات 87-104

    چغندرقند در استان البرز و اقلیم های مشابه، آب و هوای مدیترانه ای با زمستان های ملایم و تابستان های گرم و خشک، در فصل بهار کاشت می شود که به علت مصرف آب زیاد و شیوع آفات و بیماریها در منطقه با مشکلات زیادی مواجه می شود. توسعه پاییزه چغندرقند به دلیل مصرف آب کمتر نسبت به کاشت بهاره آن در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این آزمایش در پاسخ به این سوال که آیا کاشت پاییزه چغندرقند در کرج و اقلیم های مشابه امکان پذیر است؟ اجرا شد. به دلیل اهمیت تعیین تاریخ مناسب کشت و همچنین ارزیابی ارقام مقاوم به ساقه روی، در این آزمایش دو رقم چغندرقند در سه تاریخ کاشت به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و در سه سال زراعی (1396-1393) مورد ارزیابی قرار گرفتند. عامل اول: تاریخ های کاشت در سه سطح دهه دوم مهر، دهه اول آبان و دهه سوم آبان و عامل دوم رقم در دو سطح رقم شریف (نیمه مقاوم) و رقم ویکو (مقاوم) بود. در سالهای زراعی 1394-1393 و 1396-1395 اکثر گیا هچه ها در اثر سرما زدگی از بین رفتند ولی در سال زراعی 1395-1394 گیاهان زنده ماندند و مزرعه به عملکرد اقتصادی رسید. تجزیه واریانس داده ها در سال زراعی مذکور نشان داد که میزان ساقه روی و سرمازدگی در تاریخ های کاشت مختلف در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که با تاخیر در کاشت میزان ساقه روی از 15/9درصد به پنج درصد و سپس به نیم درصد کاهش یافت، در حالیکه میزان سرمازدگی از 7/48 درصد به 78/8 درصد افزایش یافت. اثر تاریخ کاشت برای عملکرد ریشه، شکر و شکر سفید در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. تاریخ کاشت اول با 41/6 ، 6/5 و 4/3 تن در هکتار، به ترتیب بیشترین عملکرد ریشه، شکر و شکر سفید را به خود اختصاص داد. عملکرد شکر و شکر سفید نیز به ترتیب با 4/2 و 2/9 تن در هکتار متعلق به رقم ویکو و بیشتر از رقم شریف بود. نتایج این پژوهش کاشت پاییزه چغندرقند را در منطقه کرج و مناطق مشابه از نظر اقلیمی، به دلیل سرمازدگی و درصد ساقه روی بالا توصیه نمی کند. اگرچه در آینده با توجه به روند گرمتر شدن این اقلیم، کاهش منابع آب کشور و با مطالعه و دستیابی به ارقام مقاوم تر به ساقه روی و سرمازدگی، شاید کاشت پاییزه چغندرقند در کرج و اقلیم های مشابه امکان پذیر شود.

    کلیدواژگان: چغندرقند، کشت پاییزه، به ساقه روی، عملکرد ریشه، عملکرد شکر
  • مینا غزاییان*، ناصر بوذری، صدیقه زمانی صفحات 105-122
    در این بررسی ارزیابی کارایی برخی پایه های رویشی برای ارقام تجاری هلو و شلیل، بین سال های1391 تا 1396 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان انجام شد. ارقام تجاری در این ارزیابی شامل ارقام کیوتا، ایندیپندنس، جی اچ هیل، دکسی رد، رد تاپ و رد گلد بود که بر روی سه پایه رویشی پنتا (Penta)، تترا (Tetra) و جی اف677 (GF677) پیوند شده بودند. نتایج نشان داد که بین اثر پایه های مختلف بر روی صفات رویشی و زایشی ارقام هلو و شلیل تفاوت معنی دار وجود داشت. بر اساس نتایج، بیشترین کارایی عملکرد میوه به ترتیب در ارقام دکسی رد و ایندیپندنس بر روی پایه رویشی پنتا و کمترین کارایی عملکرد میوه در رقم ردتاپ بر روی پایه رویشی جی اف 677 بدست آمد. بیشترین عملکرد میوه به ازای هر درخت در رقم جی اچ هیل بر روی پایه جی اف 677 و کمترین آن در رقم ایندیپندنس بر روی پایه پنتا بود. همچنین بیشترین میزان مواد جامد محلول(TSS) در رقم ردتاپ بر روی پایه پنتا و کمترین آن در رقم ردتاپ بر روی پایه جی اف 677 اندازه گیری شد. بیشترین اسیدیته میوه یا pH را رقم جی اچ هیل بر روی پایه جی اف677 نشان داد. اثر پایه ها بر سطح مقطع تنه درخت (TCSA) معنی دار بود. بیشترین سطح مقطع تنه در رقم ردتاپ بر روی پایه جی اف677 بود. در بررسی سطح مقطع تنه بین پایه ها، بیشترین سطح مقطع در رقم ردتاپ بر روی پایه رویشی جی اف 677 مشاهده شد. کمترین سطح مقطع تنه به ترتیب در ارقام ردگلد و جی اچ هیل بر روی پایه رویشی جی اف 677 بود. بیشترین گسترش تاج درخت برای رقم ردتاپ بر روی پایه رویشی جی اف 677 اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: هلو، شلیل، میوه هسته دار سازگاری، عملکرد، قدرت رشد
  • علی ملیحی پور*، عزت الله نباتی، محمود نصراللهی صفحات 123-128
  • محمداسماعیل نداف*، ابراهیم گنجی مقدم، غلامرضا ربیعی، عبدالرحمن محمدخانی صفحات 129-135
|
  • H. Soughi *, M. Khodarahmi, S. Bagherikia, M. Nazari Pages 1-31

    To study the response of grain yield of commercial bread wheat cultivars to different sowing dates based on agro-climatic indices, a field experiment was carried-out in Gorgan agricultural research station, Gorgan, Iran, in 2017-18 and 2018-19 cropping cycles. . The experimental design was split plot arrangements in randomized complete block design with four replications. Five sowing dates; 01 November, 16 November, 01 December, 16 December and 31 December were assigned to main plots, and four spring wheat cultivars; Ehsan, Tirgan, Meraj and Kalateh were randomized in subplots. The results showed that grain yield and number of spike per square meter were not significantly different in two cropping cycles. The highest grain yield (6157.9 kg ha-1) was obtained in the third sowing date, however, the grain filling period was not affected (42.37 and 42.21 days, respectively) despite one-month difference, with the first sowing date. It implies that the third sowing date (16 December) provided favorable conditions for crop growth and no lodging was observed in different cultivars. In the third sowing date, optimal conditions; temperature, day length, relative humidity and energy use efficiency during grain filling period were established for different wheat cultivars, therefore, the highest values were obtained for agro-climatic indices; growing degree days (GDD), day length (DL), photo-thermal units (PTU), hydro-thermal units (HYTU) and energy use efficiency. Kalateh and Tirgan cultivars had the highest grain yield, respectively, and their grain yields were significantly greater than Ehsan and Meraj cultivars. Also, the number of spike per square meter was significantly greater in these two cultivars. The growth period in cv. Kalateh was shorter than the other cultivars, no difference in duration of grain filling period, which caused the plant to escape terminal heat and drought stresses, increasing energy use efficiency and consequently increasing grain yield. According to the results of this study, suitable sowing date and adapted cultivar played key roles in managing grain filling period and increasing grain yield.

    Keywords: Grain yield, Energy use efficiency, grian filling period, Anthesis, northern warm, humid agro-climatic zone
  • R. Dastjerdi *, S. Nadi, S. Damyar Pages 33-50
    Through this investigation 18 promising local apple genotypes along with Gala, Fuji, Red Delicious and Golden Delicious cultivars were evaluated for tolerance to fungal cankers in Kamalshahr horticultural research station, Karaj, Iran, during 2015 and 2016 growing seasons. Preliminary field assessment confirmed the presence of Cytospora. and Neofusicoccum in infected trees. The results showed that the relative susceptibility of genotypes to cytospora chanker was different. H1-SH and T51 genotypes with the average infection score of three were identified as susceptible, B-K-KH together with Fuji cultivar were moderately-susceptible, and SBA genotype and cv. Golden Delicious were identified as low susceptible. Artificial inoculation of Neofusicoccum isolates on dormant excised apple twigs confirmed the pathogenicity of isolates and showed different responses of genotypes to pathogen. Under field conditions, the infection score for sooty canker ranged from zero to three (in MD-N2 genotype). GO-N3, ME6, B-K-KH and SBA genotypes as well as cv. Fuji, cv. Red Delicious and cv. Golden Delicious were grouped as moderately susceptible. Simultaneous infection to both fungal cankers observed on five promising genotypes; T51, SBA, S-O-G, H1-SH and B-K-KH, as well as cv. Golden Delicious and cv. Fuji. It can be concluded that there are invaluable resistance sources among promising local apple genotypes, under natural infection, to be selected and used in apple breeding programs.
    Keywords: Apple, germplasm, cytospora canker, sooty cankers, moderately susceptible
  • A. Khazaei *, M.R. Shiri, M. Torabi, A. Ghasemi, A. R. Beheshti, A. Azari Nasrabad Pages 51-70

    To evaluate the interaction pattern of genotype × environment and grain and dry forage yield stability of 10 promising dual purpose sorghum lines, a field experiment was carried out using randomized complete block design with four replications in six field stations of Karaj, Mashhad, Birjand, Zabol, Moghan and Isfahan in 2014 and 2015 growing seasons. Combined analysis of variance showed that the main effects of year, location, and genotypes as well as their interaction effects were significant (p <0.01) on grain yield, dry forage yield and biological yield. Mean comparison showed that line No. 3 (KDFGS9) with grain yield of 7.8 tha-1 had the highest grain yield, and line No. 1 (KDFGS4) and line number 9 (KDFGS26) with 26.2 and 26.1 tha-1 had the highest dry forage yield, respectively. Line No. 1 (KDFGS4), No. 2 (KDFGS6) and No. 9 (KDFGS26) were superior to the others by producing of 34.3, 33 and 32.5 tha-1 of biological yield, respectively. Analysis of variance by AMMI model and fitting of main components to the genotype by environment interaction effect showed that two main components for grain yield, dry forage yield and biological yield were significant. The first two components explained 67.8 percent of the sum of the squares of the interaction. According to the AMMI model and ASV stability parameter, lines No. 2 (KDFGS6) and No. 3) KDFGS9( with high grain and dry forage yield stability were the most suitable lines for dual purpose with the priority of grain production. On the other hand, lines No. 9 (KDFGS26) and No. 1 (KDFGS4) can be released as dual-purpose cultivars with the priority of forage production.

    Keywords: Sorghum, AMMI model, AMMI stability value, Dry forage yield, Biological yield
  • M.T. Fyzbakhsh *, H. Mokhtarpour, A. A. Rahnema, A. R. Safaei Pages 71-85

    Increasing yield in field crops requires identification of appropriate management practices including suitable planting arrangement. A field experiment was carried out to determine the effect of planting arrangement on forage yield, protein content and some phsio-morphological traits of forage amaranth at Gorgan agriculture research station, Gorgan, Iran, in 2017-2018 growing seasons. The experimental design was factorial arrangements in randomized complete block design with three replications. The first factor was the row spacing at three levels (30, 45 and 60 centimeter), and the second factor was inter plant spacing at six levels (5, 10, 15, 20, 25 and 30 centimeter). The results showed that the effect of inter plant spacing and the interaction effects of row spacing × inter plant spacing were significant on all studied traits. The effect of row spacing on all traits, except leaf to stem ratio, was significant. Considering the significant interaction effects, slicing of interaction effects was performed to determine the best inter plant spacing for each row spacing. In suitable combinations; 30 × 5, 30 × 10, 45 × 10 and 60 × 5 centimeters planting arrangement, higher protein yield and dry forage yield of 896-956 Kg.ha-1 and 7.7-8.05 ton.ha-1 were obtained, respectively. In summary, for achieving higher forage yield, if the row spacing is 30 cm the inter plant spacing should be 5-10 centimeters (plant density 66.6 and 33.3 plant m-2, respectively). Given the row spacing is 45 and 60 cm, then the inter plant spacing should be five centimeters (plant density 44.4 and 33.3 plant m-2, respectively). The results of this experiment showed that the appropriate planting arrangements for amaranth in Gorgan environmental conditions are 30 × 5, 30 × 10, 45 × 10 and 60 × 5 centimeter.

    Keywords: amaranth, fresh forage, leaf: stem ratio, plant density, stem diameter
  • M. Hosseinzadeh Fazl, D. F. Taleghani *, D. Habibi, S. Sadeghzadeh Hemayati, M. R. Ardakani Pages 87-104

    Sugar beet is usually planted in spring in Alborz province and similar climatic conditions, and uses high irrigation water and suffers from the breakout of pests and diseases. The development of sugar beets cultivars for autumn sowing has become of interest of breeders due mainly to its much lower irrigation water requirement than spring sown sugar beet. The present research was aimed to explore the possibility of autumn sowing of sugar beet in Karaj and similar climatic conditions. Two sugar beet cultivars; Sharif (moderately resistant) and Vico (resistant), and three sowing dates; early-October, late-October and mid-November were evaluated as factorial arrangements in randomized complete block design with three replications at sugar beet research station, Karaj, Iran, in three growing seasons from 2014 to 2017. Most seedlings were killed by winter freezing in 2014 and 2016, however, sugar beet seedlings survived in 2015 winter and produced economic yield. Analysis of variance of data for the 2015-16 growing season showed that when sowing date delayed from early-October to late-October and mid-November, the bolting rate significantly decreased from 15.9% to 5.0% and 0.5%, respectively. However, the winter killing rate increased from 48.7% in early-October to 62.6% and 78.8% in the second and third sowing dates, respectively. Sowing date significantly (p < 0.01) affected root, sugar and white sugar yields. The highest root, sugar and white sugar yields (41.6, 6.5 and 4.3 tha-1, respectively) were produced in early-October, and the lowest were obtained from late-October and mid-November sowing dates. Cultivars did not differ significantly for root yield, but were significantly (p < 0.05) different for sugar and white sugar yield. The sugar and white sugar yield of cv. Vico (4.2 and 2.9 tha-1, respectively) was higher than cv. Sharif (3.4 and 2.2 tha-1, respectively). Cv. Sharif’ was more sensitive to delay in sowing date. In conclusion, considering limitation of water resources in Iran, the development of resistant cultivars to bolting and freezing may facilitate autumn sowing of sugar beet in Karaj and similar climatic conditions.

    Keywords: sugar beet, Bolting, Root yield, freezing damage, Sugar yield
  • M. Ghazaeian *, N. Bouzari, S. Zamani Pages 105-122
    To assess the vegetative rootstock effect on some vegetative and reproductive characteristics of peach and nectarine commercial cultivars, a study was conducted in Golestan agricultural and natural resources research center, Iran, from 2012 to 2017. Six commercial cultivars; Kuota, Independence, J. H. Hale, Dexired, Redtop and Redgold, were grafted on Penta, Tetra and GF677 rootstocks. The greatest fruit yield efficiency was observed in Dexired and Independence on Penta, and the least in Redtop on GF677. The highest fruit yield per tree was obtained from J. H. Hale on GF677, and the lowest belonged to Independence on Penta. Also, the amount of total soluble solids (TSS) was significantly affected by rootstock and cultivar, and was the highest in cv. Redtop on the Penta. The lowes TSS, however, was measured in cv. Redtop on the GF677. The highest fruit acidity (pH) was in J. H. Hale on GF677. The effect of rootstock on the TCSA (tree cross sectional area) was significant, and the greatest was measured for cv. Redtop on GF677, and the least belonged to Redgold and J. H. Hale on GF677. The TCSA was the highest in GF677 and lowest in Penta. The largest canopy developed in cv. Redtop on GF677.
    Keywords: sugar beet, Bolting, Root yield, freezing damage, Sugar yield
  • A. Malihipour *, E. Nabati, M. Nasrollahi Pages 123-128

    Bacterial leaf streak of wheat caused by Xanthomonas translucens pv. undulosa is one of the most important diseases of wheat which has threatened wheat production in some regions in Iran in recent years. Considering the importance of the disease in the country and lack of information about reaction of wheat cultivars and candidate lines of Iran to the disease, the reaction of 113 wheat commercial cultivars and candidate lines from the national irrigated wheat breeding programs of Iran were evaluated under high natural disease pressure at agricultural research station of Boroujerd, Lorestan, Iran, in 2017-18 cropping cycle. The results showed that all wheat commercial cultivars and candidate lines were susceptible to the disease with scores varied from 71 to 99 based on a 00-99 scale. Ten commercial cultivars including Parsi, Setareh, Meraj, Kalateh, Tirgan, Ehsan, Gonbad, Morvarid, Darya, and Narin, and six candidate lines including M-93-11, S-94-7, S-94-12, S-94-22, N-94-8, and MS-93-3 were rated highly susceptible with scores from 94 to 99. The present study, which is the latest and most recent evaluation on the reaction of wheat to bacterial leaf streak in Iran, may open a window for further research and development of resistan wheat cultivars to the disease.

    Keywords: Wheat, genotype × environment interaction, Xanthomonas translucens pv. undulosa, resistance, susceptible
  • M.E. Naddaf *, E. Ganji Moghaddam, Gh. Rabiei, A. Mohammad Khani Pages 129-135

    This study was carried out to optimize the micrografting method in sweet cherry using factorial arrangements in completely randomized design with five replications. Experimental factors included; seven ceherry cultivars; Zard, Siah-e-Mashhad, Dovomras, Bing, Pishras, Takdaneh, Hajyousefi, and four grafting methods; wedge grafting without cover (G1C1), cleft grafting without cover (G2C1), wedge grafting with cover (G1C2), cleft grafting with cover (G2C2). Micrografting with micro-scion was performed and leafy primordia from sweet cherry cultivars grown on Rootstock of “Gisela 6” in vitro conditions. The micrografted plants were cultured on MS medium with 1 mgl-1 BAP, and after three weeks successful micrografted plants in the MS medium were transferred to a pot of perlite-peat moss (1: 1) for acclimation. There was significant difference among cultivars only for shoot length index. The main effect of grafting method and the interaction effect of cultivars × grafting method were significant on all indices, except on the micrografting success rates. In all sweet cherry cultivars, G2C2 grafting method had the highest successful grafting rate (42.9%), number of leaves (4.2 leaves), shoot growth (6.5 cm), and the shortest grafting time (2.2 days). Among the sweet cherry cultivars; cv. “Hajyousefi” had successful grafting rate (36.9%), cv. Siah-e Mashhad had the shortest grafting time (3 days), and cv. Zard had the highest number of leaves (3.3 leaves), and cv. Dovomras had the greatest shoot growth (5.4 cm).

    Keywords: Sweet cherry, acclimation, leafy primordia, shoot tips, Tissue culture